حجت الاسلام یاسر ماهری، استاد حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، به مناسبت شهادت شهید رئیسی به وظایف حوزه و نقش آن در تربیت مدیر تراز انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: سال 1389 رهبر انقلاب اسلامی در دیداری که با طلاب و استادان حوزه علمیه قم داشتند جملاتی را بیان کرده و فرمودند؛ «حوزه علمیه بهخصوص حوزه علمیه قم ما در این نظام است؛ به وجود آورنده و مولد این انقلاب و این حرکت عظیم است» این جملات بسیار هشداردهنده است و نگاه نقادانه به بدنه بخشی از طلاب و حوزههای علمیه دارد.
وی افزود: در همان سخنرانی ایشان به بیان دیگری به این مضمون میفرمایند که عالم دینی نمیتواند به سر خود عبا بکشد و بگوید مسائل جامعه اسلامی به من چه ربطی دارد. بیتفاوتی حوزه به انقلاب اسلامی و یا حتی قرار دادن انقلاب در اولویتهای دسته چندم حوزه بیشک موجب ضرر خود حوزه علمیه می شود.
استاد حوزه علمیه با اشاره به این که پیدایش انقلاب اسلامی فرصت بالندگی و کارآمدی حداکثری را برای حوزههای علمیه به وجود آورده است، گفت: در طول تاریخ برای حوزههای علمیه چنین موقعیتی چه بهصورت کمی و چه کیفی بهوجود نیامده است.
ماهری اظهار کرد: آیت الله جوادی آملی در یکی از خطبههای نماز جمعه شهر مقدس قم به این مطلب اشاره داشتند که، پس از انقلاب اسلامی وقتی بهمرور مبانی اسلامی پرداختیم متوجه شدیم قبل از انقلاب فهم اشتباهی نسبت به برخی از این مبانی داشتیم. این سخنان نشاندهنده این است که انقلاب اسلامی فهم طلاب و حوزه را نسبت به معارف اسلامی واقعی کرده و ارتقا بخشید و برخی زوایای ناپیدا را روشن ساخته است.
وی با تأکید بر رابطه دو سویه حوزه و انقلاب اسلامی گفت: بههمین جهت وقتی از رابطه بین حوزه و انقلاب اسلامی سخن به میان میآوریم در واقع در مورد یک رابطه دو سویه صحبت میکنیم؛ بههمین جهت منت گذاشتن حوزه بر سر انقلاب با این سخنان که حوزه این تعداد از مسائل انقلاب اسلامی را حل کرده یا خواهد کرد، وجهی ندارد.
کمبود مدیر تراز انقلاب اسلامی
استاد طرح ولایت در تبیین ظرفیتهای عظیم مادی و معنوی ایران اسلامی به یکی از چالشهای بزرگ پرداخت و ادامه داد: یکی از جدیترین چالشهای انقلاب اسلامی در تشکیل تمدن نوین اسلامی و ارائه آن به بشر حیران امروزی، مدیریت تراز انقلاب است. مدیریتی که بتواند از همه ظرفیتهای انقلاب اسلامی جهت اثبات بالاترین حد کارآمدی دین برای زندگی بشری استفاده کند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب بارها بیان کردند که مشکل اصلی کشور تحریمهای خارجی نیست بلکه وجود سوء مدیریت و نبود الگوی درست عملیاتی جهادی است. این چالش بهحدی جدی است که ایشان پشت یک تریبون عمومی آن را بیان کرده و گفتند طبق آمارهای معتبر جهانی، کشور ما در استفاده نکردن از منابع خود در رتبه بالا قرار دارد.
وی با اظهار تأسف از هدر رفت و عدم استفاده درست از این منابع عظیم بیان کرد: حرکت کلی جمهوری اسلامی ایران با تمام این اشکالات، رو به جلو بوده است؛ اما میتوانست با پر کردن خلاءها در وضعیت بهتری قرار گیرد. میزان قابل توجهی از این چالش به جهت نبود الگوی مدیریتی اسلامی و کمبود نیروهای تربیت شده با شاخصههای این الگو است.
وی درباره نقش شهید بهشتی در حل این چالش انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: ایشان در اوایل انقلاب از امام اجازه گرفت تا 300 نفر از طلاب با استعداد را تبدیل به مدیران توانمندی برای انقلاب اسلامی کند؛ اما متأسفانه زمان زیادی جهت استفاده از این بستر را پیدا نکرد. این درخواست، نشاندهنده درک درست شهید مظلوم از چالش و نیاز انقلاب اسلامی در بدو تولد آن بوده است.
فعال فرهنگی انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه شهید خدمت جزئی از گروه تحت نظر شهید بهشتی بوده، افزود: تاریخ مدیریتی آیت الله رئیسی نشان میدهد ایشان از آن مدت کم، بهترین درسها را آموخته و به بهترین شیوه ممکن آن را عملیاتی کرده است.
شهید رئیسی؛ مدیر تراز انقلاب اسلامی
استاد حوزه و دانشگاه در سبک مدیریتی شهید جمهور گفت: مدیریت شهید رئیسی بهتصریح رهبر انقلاب از جهت کمی و کیفی در درجه عالی یک مدیر تراز اسلامی قرار داشت. سرچشمه این الگوی عملیاتی موفق اسلامی از دل حوزههای علمیهای بوده که در دست خود معارف غنی اسلامی را دارد که بر خلاف جریان سکولار، داعیهدار اداره دنیا و آخرت مردم است.
وی در اینباره افزود: این نشاندهنده وجود ظرفیتی عظیم در حوزه علمیه است که باید از آن استفاده حداکثری شود تا با طراحی الگوی تراز مدیریت اسلامی افرادی با این تفکر تحویل انقلاب اسلامی داده شوند.
حجت الاسلام ماهری در مورد شاخصههای مدیریتی شهید رئیسی گفت: معنویت، تخصصگرایی، تعهد و عمل جهادی از بخشهای تشکیلدهنده منش مدیریتی شهید خدمت بوده است. ایشان در عرصههای مدیریتی تنها بر اساس وظیفه، تعهد و تخصص وارد میشد.
وی با اشاره به لزوم پژوهش درباره سبک مدیریتی شهید خدمت، حوزه علمیه را بهترین نهاد برای این مهم برشمرد و تصریح کرد: شهید خدمت با قرار گرفتن در هر عرصه مدیریتی، نقطه عطفی در تاریخ آن مجموعه بوده است؛ مناصب معاونت و ریاست قوه قضائیه، تولیت آستان قدس رضوی و ریاست دوره سیزدهم دولت جمهوری اسلامی ایران گواهی بر ضرورت استخراج سبکهای مدیریتی ایشان است.
انتهای پیام/
source