به گزارش روابطعمومی خانه موسیقی ایران، چند روزی است سراغ آموزشگاهداران هنری میرویم و از آنها درباره برخورد سلیقهای با قانون مالیاتی بند ل ماده ۱۳۹ جویا میشویم. متاسفانه آنها نسبت به این موضوع از سازمان مالیاتی گلایهمند هستند و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست تسریع ورود به این مسئله را دارند که امیدواریم مسئولان ذیربط هرچه سریعتر و شفاف در این خصوص اعلام نظر کنند.
با محمدرضا ایزدی مدیر آموزشگاه «موسیقی فا دو» نیز گفتوگویی داشتیم که در ادامه میخوانید:
ایزدی با بیان اینکه امور آموزشگاه در چهارچوب فعالیتهای فرهنگی هنری تعریف میشود و مشمول معافیت مالیاتی موضوع بند ل ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم است، عنوان کرد: همه میدانیم درآمدهای حاصل از فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی، هنری و قرآنی که ذیل مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند از پرداخت مالیات معاف هستند. حال نمیدانیم چه اتفاقی رخ داده که به یکباره از چند سال پیش تاکنون نگاه به این مسئله تغییر کرده است.
او در ادامه افزود: متاسفانه ورود سازمان امور مالیاتی با توجه به سابقه و تجربه گذشته به این موضوع با رویکرد صحیحی نیست. ما صنفی هستیم فرهنگی هنری با دغدغه آینده جوانان این مرز و بوم و ایران عزیزمان، قشری که در این روزگار، مظلوم واقع شده است.
ایزدی همچنین اضافه کرد: مشکلات مالیاتی، مجوزهای غیرقانونی آموزشگاه هنری چون فنی حرفهای و نبود همکاری و برنامه مناسب میان برخی از ادارات همچون برق، آب، بیمه و… تمام توان، وقت و روحیه ما را برای ادامه، تحتالشعاع قرار داده است. ضمن اینکه هشتاد تا هشتاد و پنج درصد آموزشگاههای سطح تهران اجارهای هستند که افزایش اجارهبها و هزینهها، این بحث را به موضوعات جدیدی میکشاند که در این مجال نمیگنجد (تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل).
او ضمن اشاره به اینکه اداره مالیات براساس تراکنش مالی آموزشگاه، مالیات سالانه را تعیین میکند، اظهار کرد: موضوع مهم دیگری که در بخش رفتار اداره مالیات وجود دارد این است که وجود دستگاه کارتخوان و پایانههای فروشگاهی برای این منظور است که منجر به شفافیت مالی شود. اساساً آموزشگاههای هنری بنگاه تجاری نیستند و توان مالی استخدام حسابدار و حسابرس ندارند تا بتوانند مانند بسیاری از مشاغل مراحل قانونی که اداره مالیات میخواهد را انجام دهند. در صورتیکه آموزش فرهنگ و هنر ما همچون اغلب کشورها معاف از مالیات و تحت حمایت دولت است، دیگر ارائه اظهارنامه مالیاتی آن هم با این همه قوانین پیچیده که باب برخورد سلیقهای برخی از ممیزان مالیاتی را فراهم میکند، چیست؟
مدیر آموزشگاه «موسیقی فا دو» در بخشی از صحبتهایش اشاره کرد: زمانیکه به اداره مالیات مراجعه کردم و درباره این بند و تفاهمنامه گفتم، اعلام کردند بله هنوز هم چنین ماده و بندی وجود دارد اما یک تبصره است به این معنی که ما اگر بخواهیم رعایت میکنیم و درصورتیکه نخواهیم رعایت نخواهیم کرد. در صورتیکه قانونگذار به صورت واضح این بند را شرح داده است. بند ل، تبصره ماده ۱۳۹ است و ماده ۱۳۹ تکلیفتش روشن است که به چه موردی اشاره دارد. بند ل تمام فعالیتهای فرهنگی هنری و مطبوعاتی و… که ذیل مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است را معاف یا نرخ صفر از مالیات اعلام میکند و این موضوعی سلیقهای نیست. سیاستگذار فرهنگی به این موضوع فکر کرده و باید و نباید آن را بررسی کرده است.
محمدرضا ایزدی در ادامه اضافه کرد: تا پیش از این، اظهارنامه را به اداره مالیات تحویل میدادیم و طبق همین بند ما را معاف از مالیات میدانستند. به نظر من این نگاهی سلیقهای است که طی این چند سال به آن ورود کردهاند و این ورود بدون دانش لازم و بیآنکه ماهیت کار آموزشی را در آموزشگاههای آزاد هنری بدانند، بوده است که متاسفانه نتیجه خوبی در بر نخواهد داشت و تبعات انسانی و فرهنگی که دارد قطعاً برای کشور نسبت به مقدار مالیاتی که سازمان امور مالیاتی از آموزشگاهها دریافت میکند، بسیار پر هزینهتر است.
او افزود: تنها چیزی که پس از این همه دوندگی و مذاکره به من اعلام شد این بود که تو بَرِ فلان خیابان تجاری آموزشگاه داری، بنابراین حتماً سود بسیاری کسب میکنی. به نظرم این جمله عجیبی است که براساس نبود دانش و نداشتن شناخت نسبت به مراکز فرهنگی هنری عنوان میشود.
این آموزشگاهدار پیشنهاد خود به مدیرعامل و هیئت مدیره انجمن آموزشگاههای آزاد هنری استان تهران را اینگونه عنوان کرد و گفت: این انجمن از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخواهد یک تیم و کارگروه حقوقی در تعامل و تفاهم با سازمان امور مالیاتی استان تهران تشکیل دهد تا با حل و برقراری معافیت مالیاتی این مناقشات پایان گیرد و فضا برای رشد فرهنگی کشور محفوظ باشد.
او اضافه کرد: حال آنکه اتاق فکر این مذاکره باید شامل حداقل یک وکیل حقوقی، نماینده از انجمن آموزشگاههای آزاد هنری، نماینده از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندهای از خانه موسیقی باشد.
ایزدی با بیان اینکه دغدغه من به عنوان یک فعال فرهنگی، پرورش نسل تازهای از هنرمندان، ارتقاء ذائقه فرهنگی جامعه است، یادآور شد: ما که از نهاد و ارگانی سوبسیدی نمیگیریم، بنابراین نیازمند انگیزه هستیم.
محمدرضا ایزدی در پایان صحبتهایش گفت: نام آموزشگاهِ موسیقی فا دو برگرفته از دو نت فا و دو است که از سال ۱۳۹۶ فعال است.